światła przeciwmgielne za i przeciw

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alen
    Drive
    • 2009
    • 65

Na czym polega odłączenie turbiny? Nie znam się, ale cały czas spaliny ją napędzają.
    0
    Tak
    0%
    0
    Nie
    0%
    0
    Posiadam ale nie uzywam
    0%
    0
    Trzymajcie się drogi i poręczy ======RMF FM
  • Lokus55
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 48

Witam !!

Stosunkowo Mało Samochodów to posiada ,a jak samochód już posiada to kierowcy tego nie używają lub niewiedza kiedy sie to używa. Mowa o światłach Przeciw mgielnych (przeciw mgłowych)

9 luty godzina 19:30 Wyjazd z miejscowości Głosków (pow. Piaseczyński) cel trasy Warszawa Ursynów.

zapisy prawne nie regulują tak naprawdę kiedy mamy włączyć światła przeciw mgielne a nawet samochody nie muszą posiadać takowych. Dlaczego ??

Plusy używania Świateł:
    +Lepsza widoczność dla kierowcy prowadzącego samochód
    +lepsza widoczność przez inne osoby (pieszych,innych uczestników ruchu)
    +większe bezpieczeństwo

Minusy używania Świateł:
    -Tak naprawdę to tylko jeden minus który moim zdaniem jest mało znaczący ...
    światła przeciw mgielne mogą oślepiać innych uczestników ruchu

Kiedy powinniśmy używać świateł przeciw mgłowych ??

*światła przeciw mgłowe (Przednie) można używać w tedy kiedy jest nawet mała mgła oraz wtedy kiedy nie ma mgły ale zbliżamy sie do niebezpiecznego zakrętu(jest o zaznaczony znakiem)

*światła przeciw mgłowe (tylne) można używać i wyłącznie w tedy kiedy widoczność jest mniejsza niż 50 metrów

a Co wy o tym sądzicie ??

EDIT by paf:
    (temat zmieniony z "stosunkowo Mało Samochodów to posiada ,a jak juz posiada to")
    =LokuS=

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Lokus, nie ma w ankiecie odpowiedzi która chcialbym zaznaczyć czyli : "używam zgodnie z przepisami"
      Dobrze że poruszyłeś ten temat bo ludzie faktycznie nie maja pojęcia jak z tego wynalazku korzystać. Większośc młodzianów za kierownicą użwywa świateł przecimgielnych przednich jako bajeru majacego podkreslić atrakcyjnośc ich auta :evil: Efekt jest takie że piekny słoneczny dzień jedzie b.aran jeden z drugim z właczonymi przednimi przecimgielnymi i razi innch :evil:
      Drugi typ delikwentów od przecimgilnych, to ci którzy jak tylko pojawi sie lekka mgielka to włączają wszystko co mają w aucie (jeszcze powinni flary na dach sobie walnąć) i zapominaja wyłaczyć te światła np. na drugi dzień. O ile przednie przeciwmgilene mogą faktycznie zgodnie z prawem włączyć, bo kodeks dopuszcza ich właczenie przy zmniejszonej przejrzystości powietrza, do której na pewno każda jedna mgła sie zalicza to z tylnim juz gorzej. Włączy taki typ tylnie przecimgilene i weź człowieku jedz za nim :x Pół biedy kiedy na drodze jest sucho, gorzej jak pada deszcz i mocne światlo tylniego przecimgielnego odbija sie w mokrym asfalcie. Po prostu tragedia.
      Na kursie na prawo jazdy uczą gdzie są poszczególne wlewy ale juz kultury jazdy i przepisów ni choroby i później mamy na ulicach to co mamy :x
      Czarny Elegance

Komentarz

• alfee
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2583

Big, IMO większa tragedia jest jak z naprzeciwka nadjeżdża taki idiota, któremu się wydaje, że jak sobie włączy p-mgiełki przednie, to ma 100 koni więcej po maską. Nie daj Boże jak szosa jeszcze mokra. Wtedy ślepota 100%. Ja w takim przypadku dość ostro hamuję, bo taki delikwent oślepia skutecznie i nie wiem, czy na moim torze jazdy nie znajdzie się akurat niewidoczny (nieoświetlony) rowerzysta lub pieszy. Tylne p-mgiełki tylko wkurzają, ale takiego zagrożenia nie niosą, bo nawet jadąc za takim intuicyjnie podążasz za jego światłami, więc jak on coś omija, to ty też. Ale nie zmienia to faktu, że jest niezgodne z przepisami i bardzo irytujące. CZasami jak już wyprzedzę takiego, to zwalniam (przytrzymuję go) i też mu poświecę po oczach przeciwmgiełkami. Chociaż nie sądzę, żeby się nauczył. :P
        Alfee
        Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
        Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• piernik
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 975
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Big, popieram w całej szerokości. Chyba instruktorzy na kursach zapominają o drobnym szczególe jakim jest używanie świateł przeciwmgielnych. I widać to na drogach. Sam miałem taki przypadek że jedna delikwentka oślepiła mnie no i wylądowaliśmy razem z lanosem w rowie, na szczęście bez żadnych obrażeń.

Lokus55, co do plusów to się zgodzę lecz Twoje podejście do
          Zamieszczone przez Lokus55
          Minusy używania Świateł:
          jest dosyć dziwne. Mam przez to rozumieć że nie zwracasz uwagi na jakich światłach jedziesz? Jeśli tak to uważaj żeby ktoś przez Twoje podeście nie skończył poza drogą.

Komentarz

• b-bar01
            Elegance
            • 2007
            • 985
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

mam światła p/mg. i używam zgodnie z przepisami.
            niestety zespolenie świateł p/mg. z normalnymi na jednej wysokości to nieporozumienie bo ich przydatność jest znacznie ograniczona.
            światła p/mg. powinny być jak najniżej ponieważ gęstość mgły, im bliżej ziemi, jest mniejsza.
            pzdr.
            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Lokus55
              Drive
              S_OCP Member
              • 2007
              • 48

piernik zawsze zwracam uwagę na jakich światłach jeżdżę ;P chodziło mi raczej o to iż jak jedziemy we mgle i mamy włączone choćby światła przeciw mgielne razimy kierowców z przeciwka lub kiedy mamy włączona tylne razimy ich z tyłu lecz jesteśmy bardziej widoczni.

dziś jak jechałem z głoskowa jechał przede mną jakiś samochód (nie zidentyfikowany) bez świateł przeciw mgielnych a światła tylne które niby miał włączone ledwo co świeciły, wyglądało to jakby kierowca oszczędzał na prądzie. Gdyby nie moja szybka reakcja i wolny lewy pas po prostu wjechał bym mu w kuper :evil: Pod kreślę jeszcze to iż w tych rejonach (głosków) występują dosyć gęste mgły
              =LokuS=

Komentarz

• Jabar1975
                RS
                • 2006
                • 3331

Lokus55, po pierwsze popracowalbym nad ortografia kolego, a jesli chodzi o meritum to:
                Plusy używania Świateł:
                +Lepsza widoczność dla kierowcy prowadzącego samochód
                +lepsza widoczność przez inne osoby (pieszych,innych uczestników ruchu)
                +większe bezpieczeństwo
                nie wiem w ktorym miejscu powieksza sie ta widocznosc? kierowca poza warunkami duzej mgly - kiedy to wylacza swiatla mijania i jedzie na samych p-mgielnych, nie jest nawet w stanie zauwazyc poprawy widocznosci (poza oswietleniem pobocza na 10m przed autem) ale to akurat ma marginalne znaczenie,
                lepsza widocznosc przez innych uczestnikow ruchu? Po pierwsze lampy nizej umieszczone (a tak z reguly montowane sa p-mgielne) sa widoczne z mniejszej odleglosci niz swiatla mijania - wiec szanse na zauwazenie auta na przeciwmgielnych sa mniejsze.
                Wieksze bezpieczenstwo? Niby jakim sposobem? Oslepiajac innych uczestnikow ruchu? Bo do tego przede wszystkim sluza (wg. moich obserwacji) Moze pomagaja w podniesieniu poziomu lansu w aucie? W to zdecydowanie szybciej uwierze ....

Minusy używania Świateł:
                to wybitnie wskazuje na to ze masz znikome pojecie o warunkach na drodze i sytuacjach jakie moga sie zdarzyc ....

9 luty godzina 19:30 Wyjazd z miejscowości Głosków (pow. Piaseczyński) cel trasy Warszawa Ursynów.
                to jakis wycinek z Twojego pamietnika?

a Co wy o tym sądzicie ??
                sadzimy ze nic nie wynika z Twojego postu poza tym ze:
                "stosunkowo Malo Samochodow to posiada ,a jak juz posiada to"
                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Lokus55
                  Drive
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 48

Jabar1975, miałeś zły dzień ? :szeroki_usmiech Myślałem ze forum = dyskusja. a ty się rzucasz jak bym ci matkę rozjechał samochodem przy użyciu świateł przeciw mgielnych
                  =LokuS=

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

dlaczego?

Komentarz

• paf
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3140

Lokus55, Jabar1975 stety czy niestety miał dzień jak codzień :wink:

a w temacie to ja teraz nie mam przeciwmgielnych i w największych nawet mgłach jakoś jest OK bez nich

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Lokus55, eeeee, kolego zapraszasz do dyskusji a jak ktos ma zupelnie inne zdanie niz Ty to sie obrazasz,

aha gdybys mi matke rozjechal to bym Cie zabil a nie dyskutowal ....

:diabelski_usmiech

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

nie dośc że miał dzien jak codzien to na dodatek miał racje :|
                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                          http://www.disi-tune.pl
                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

Zamieszczone przez paf
                            a w temacie to ja teraz nie mam przeciwmgielnych i w największych nawet mgłach jakoś jest OK bez nich
                            bo przednie nic nie daja w rzeczywistosci, za to ciezko sie jezdzi bez tylnych (na poczatku nie mialem u siebie) - caly czas mialem wrazenie ze ktos zaparkuje w bagazniku ...

Komentarz

• paf
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3140

Zamieszczone przez Jabar1975
                              bo przednie nic nie daja w rzeczywistosci, za to ciezko sie jezdzi bez tylnych (na poczatku nie mialem u siebie) - caly czas mialem wrazenie ze ktos zaparkuje w bagazniku ...
                              dokładnie

jednak przy okazji tego typu tematów zawsze wspominam czule idiotów którzy w korku na Zakopiance przy powrocie z sylwestra (rozumiecie o jaki korek chodzi ) we mgle nawalali tylne przecimgielne - to już nawet nie masakra :shock:

Komentarz

• misiekwaw
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7715
                                • Ford

Zamieszczone przez Jabar1975
                                Zamieszczone przez paf
                                we mgle nawalali tylne przecimgielne - to już nawet nie masakra :shock:
                                wlaczam wtedy drogowe :diabelski_usmiech
                                mnie wkurza maksymalnie że w O1 i w MPSie nie moge włączyć osobno tylnego PM, tylko najpierw musze włączyć przednie :x jak chce poświecić takiemu jełopowi co szpanuje przednimi swoim tylnym to musze jak ten jełop jechać tez na przednich :roll: bez sensu 8)
                                Był WRX
                                Była Octa

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

Lokus55, nie zdziw sie jak pięknego dnia ktoś kogo oślepiłeś przeciw mgielnymi ci wjedzie lub odpali dalekosięgi aby ci przypomnieć że to coś używa się w określonych warunkach

Sorki za wyrwane z kontekstu

co do chip tuningu to jest taka strona chip tunnig dla każdego

Sorki ale nie mogłem sie powstrzymać

Komentarz

• Geralt
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 589

a ja sie zgodze z Martin-1975, sam czesto w passacie uzywalem przeciwmgielnych przednich w celu doswietlenia pobocza i wierzcie mi lub nie ale conajmniej 2 zycia ludzkie tym uratowalem, aby uciac ewentualne komentarze dodam kilka istotnych rzeczy:
                                    1 Nie uzywalem i nie uzywam tych swiatel w deszczu/ na mokrej nawierzchni
                                    2 Nie uzywam tych swiatel gdy siedze komus "na dupie" lub/i w oswietlonym terenie zabudowanym
                                    3 Passat B4 ma troche inaczej ukierunkowany snop swiatleł mijania (a to w nim głównie ich używałem) i to było główną przyczyną ich używania (w octavii nie mam takiej potrzeby)
                                    4 zrobiłem test którego większość ludzi mówiących że to oślepia najwidoczniej nie robiła: w nocy ustawiłem samochód jakieś 3~5m od ściany i włączyłem tylko przeciwmgielne - "snop światła" mierzony na ścianie sięgał mi troszkę wyżej niż do kostek (jakies 15cm ponad ziemie) - granica światłocienia była wyraźnie oznaczona więc nikt mi nie wmówi że oślepiałem innych tak żeby powodować zagrożenie na drodze.

wolna dygresja:
                                    na drodze często spotykamy osoby z źle wyregulowanymi światłami lub "zestawami ksenonowymi" (głównie chodzi o podróby z allegro) którzy mocno nas oślepiają - czasem mając włączone przeciwmgielne podwyższamy widoczność o te 5~10m co w krytycznych sytuacjach może nas uratować od potrącenia nieoświetlonego rowezysty czy pieszego. Nie twierdze ze nalezy jezdzic na tych swiatlach, ale twierdze ze sa sytuacje w których ratują życie.
                                    Co do mnie - dzis kupuję od Speedy nowe lampy ksenonowe wiec mam nadzije ze ten prolem nie bedzie mnie juz dotyczyl (a przynajmniej mocno sie ograniczy).
                                    pozdrawiam
                                    Adam W.

Komentarz

• superspeedo
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 80

Jeśli ktoś używa przeciwmgłowych na autostradzie lub w mieście, to przepraszam bardzo... Ale jeżdząc np. z WRO do Kamiennej Góry, gdzie droga ma szerokość 5 metrów, razem z poboczami, drzewa są co 10m, zakręt na zakręcie... Tam podczas mgły bez w/w świateł jest ciężko... Stworzone są do konkretnego użytku, a niektórzy używają ich do lansu... bo świetnie wygląda :P Najfajniejsze są takie przeciwmgłowe, przywiercone do zderzaka i świecące w kosmos....

Komentarz

• misiekwaw
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7715
                                        • Ford

Zamieszczone przez superspeedo
                                        Stworzone są do konkretnego użytku, a niektórzy używają ich do lansu... bo świetnie wygląda :P Najfajniejsze są takie przeciwmgłowe, przywiercone do zderzaka i świecące w kosmos....
                                        i najczęściej własnie te służą tylko i wyłącznie do lansu, a później obrywa się również tym którzy uzywają pm prawidłowo :roll: ale co się dziwić jak ostatnio widziałem takiego kretyna w centrum na przednich pm, grama mgły nie było i oczywiście latarnie świeciły :evil:
                                        Był WRX
                                        Była Octa

Komentarz

• Lokus55
                                          Drive
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 48

MisiekWAW, masz racje , nie którzy włączają światła przeciw mgielne do lansu ale tak jak mówi superspeedo, ze
                                          Zamieszczone przez superspeedo
                                          Ale jeżdząc np. z WRO do Kamiennej Góry, gdzie droga ma szerokość 5 metrów, razem z poboczami, drzewa są co 10m, zakręt na zakręcie... Tam podczas mgły bez w/w świateł jest ciężko... Stworzone są do konkretnego użytku,
                                          PS. Kto sie ośmielił skasować mój wcześniejszy post ? 8)
                                          =LokuS=

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

W OII światła przeciwmgielne doświetlają dobrze pobocza, ale co do dalekosiężności to są światłami bardzo krótkimi. Używanie ich w normalny dzień czy w nocy jest trochę bezsensu. Włączam je tylko podczas dużej mgły.
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

AdamB, bo do tego są skonstruowane

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8033
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

djczas, dokładnie, ale na drogach nie rzadko widać gości z włączonymi światłami przeciwmgielnymi.
                                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• djczas
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 9612

AdamB, :twisted: widziałeś moje przeciw lansowe światła przednie

oki koniec z mojej strony i puenta
                                                  Światła przeciw mgielne są potrzebne jak sie je uzywa zgodnie z przeznaczeniem a jak ktoś ma problemy ze wzrokiem to niech idzie do okulisty a nie doświetla sobie wszystkim co ma.

Prawidłowe używanie tak Lans nie

Jeszcze gorsi są ci co jeżdżą na tylnym włączonym a na wiochach to jest zmora

Komentarz

Pracuję...